Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-05-03@06:06:15 GMT

چاقوی زنجان با چکش مشکلات کُندتر می‌شود

تاریخ انتشار: ۱۹ آذر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۸۹۱۱۵۴

چاقوی زنجان با چکش مشکلات کُندتر می‌شود

گروه استان‌ها - چاقوی زنجان یکی از اصیل‌ترین صنایع دستی استان است این روز‌ها وجود برخی مشکلات همچون ادامه‌دار بودن واردات چاقو‌های چینی، نوسانات قیمت مواد اولیه و تامین آن ناملایمی‌هایی را برای فعالان این عرصه وارد می‌کند. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از  زنجان ، چاقوی زنجان به عنوان یکی از اصیل‌ترین صنایع دستی این استان مطرح است و شهرت و آوازه این صنعت حتی در خارج از مرزها نیز پیچیده است، هنری که قدمت چندین هزار ساله داشته و همواره هنرمندان خوش ذوق را به اشتغال در این بخش جذب کرده است و‌ آنان توانسته‌اند با سلیقه خود فلزی که کاربردی ندارد را به عنوان یکی از پرکاربردترین وسیله‌ها تبدیل ‌کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در همین راستا در استان زنجان قریب به یک‌هزار و 500 نفر در شغل چاقوسازی مشغول به کار هستند، هرچند که تعداد کارگاه‌‌های صنعتی چاقو‌سازی در استان انگشت ‌شمار است و در گوشه گوشه شهر زنجان کارگاه‌های کوچک چاقوسازی به چشم می‌خورد که همچون میراثی ماندگار نسل به نسل منتقل شده و در دوران سخت کنونی نیز تا حدودی مستدام به کار خود ادامه می‌دهد.

اما در این روزها قیمت بالای مواد اولیه، قیمت افسارگسیخته ارز عرصه را برای هنرمندان این صنعت تنگ کرده است و بسیاری‌ از هنرمندان نیز بنا به تحمیل شدن مشکلات عدیده‌ اقدام به تعطیلی کارگاه‌های کوچک خود کرد‌ه‌اند و در نهایت رزق و روزی کارگران و فعالان در این صنعت قطع شده است.

از سویی دیگر در طول سال‌های اخیر واردات انواع کالا به کشور به حدی بالا رفته که حتی چاقو‌های بی‌کیفیت چینی نیز به عنوان یک کالا خود را در میان آن جا داده است و متاسفانه با نام و نشان زنجان در جای جای کشورمان پخش شده و در نهایت موجب بی‌رمقی هنرمندان و صنعت چاقوی این استان شد.

با تمام این‌ها رونق این هنر می‌تواند علاوه بر حفظ این میراث چندین هزار ساله سبب احیای آن در نقطه نقطه استان شود و قشر عظیمی از جوانان بیکار را به این رشته و صنعت مشغول نماید.

یکی از فعالان صنعت چاقوسازی در زنجان با اشاره به اینکه چاقوی زنجان به عنوان هنر اصیل در این استان مطرح هست اظهار داشت: در طول سال‌های اخیر ناملایمی‌های بسیاری بر هنر چاقو‌سازی استان تحمیل شده است. ظرفیت صنایع دستی خصوصا چاقو‌سازی در زنجان مغفول مانده است و حمایت خاصی از این صنعت انجام نمی‌گیرد، اکثر فعالان این رشته حتی از داشتن بیمه نیز محروم مانده‌اند.

وی با بیان این‌که مشکلات عدیده‌ای از جمله واردات چاقوی بی‌کیفیت چینی، نوسانات قیمت ارز و تاثیرگذاری بر قیمت مواد اولیه همواره پیش روی چاقوسازان زنجانی قرار دارد گفت: ورق استیل مورد نیاز از هند و دسته چاقو نیز از چین و اکراین وارد کشور می‌شود و با تغییر در نرخ ارز دگرگونی‌های قیمتی فراوانی به موارد مذکور نیز تحمیل می‌گردد.

این فعال صنعت چاقو‌سازی با اشاره به این که بیش‌تر هنرمندان چاقوساز در زنجان دارای کارگاه‌های کوچک هستند و به صورت جزئی و بر حسب نیاز مواد اولیه را تامین می‌کنند عنوان کرد: تامین مواد مورد نیاز به صورت عمده هزینه کم‌تری را بر فعالان این صنعت تحمیل می‌کند اما در صورت خرید جزئی قیمت ‌مواد بسیار گران به دست تولید کننده می‌رسد.

در این راستا الناز خدایی‌فرد، معاون صنایع دستی اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان زنجان با اشاره به اینکه کشف چاقو همراه با مرد نمکی شماره 4 از معدن چهرآباد زنجان خود گواه قدمت چاقو‌سازی در این استان است، اظهار داشت: ساخت این چاقو به دوره هخامنشیان برمی‌گردد و این صنعت همچنان رواج داشته و تا امروز ادامه‌دار بوده است.

این مسئول با بیان اینکه هم‌اکنون بیش از یک هزار و 500 فعال در صنعت چاقو‌سازی مشغول به کار هستند، خاطر‌نشان کرد: این تعداد چاقو ساز در 800 کارگاه در سطح استان در حال فعالیت هستند.

وی با بیان اینکه چاقو تولید شده در زنجان علاوه بر اینکه به استان‌های همجوار صادر می‌شود به کشور‌های دیگر نیز صادر می‌شود، افزود: کشور‌های امارات، عمان، سوریه، عراق و افغانستان از جمله کشور‌های هدف صادراتی چاقو زنجان است.

معاون صنایع دستی اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان زنجان با بیان اینکه چاقوی زنجان به 17 دسته مختلف تقسیم می‌شود گفت: طراحی ظریف و خلاقانه، قدمت بالا، تیزی، آب‌دیدگی، استحکام تیغه و برخی از ویژگی‌های بارز دیگر سبب شده تا چاقوی زنجان متمایز نسبت به سایر تولیدات مشابه باشد.

وی عنوان کرد: بعد از صنعت فرش‌بافی صنعت چاقو‌سازی بیشترین ارز‌آوری را برای استان دارد با این حال تلاش بر این است تا مشکلاتی که گاها پیش‌روی تولید‌کنندگان این صنعت قرار می‌گیرد همچون کمبود مواد اولیه مرتفع شود و صنعتگران با چالش کمتری به تولید ادامه دهند‌.

وی در ادامه با اشاره به اینکه استان زنجان در زمینه تولید صنایع دستی فلزی جزو پنج استان برتر در سطح کشور است، عنوان کرد: با توجه به رتبه‌ای که ما در کشور داریم از سال گذشته و شش ماهه نخست سال جاری اولویت و تمرکز این اداره کل بر روی چهار رشته چاقو‌سازی، مس‌گری، ملیله و انگشتر‌سازی بوده است.

خدایی‌فرد با اشاره به اینکه برای حمایت از فعالان تسهیلات قابل توجهی پرداخت شده بیان کرد: این تسهیلات در قالب تسهیلات ارزان قیمت خرید موارد اولیه، مشاغل خانگی، تسهیلات در خصوص زیان وارده از طریق کرونا، تبصره 18 و سایر تسهیلات است که به متقاضیان پرداخت می‌شود که این تسهیلات تقریباً در 7 قالب پرداخت می‌شود.

معاون صنایع دستی، اداره‌کل میراث‌ فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان زنجان با بیان اینکه شیوع ویروس کرونا در استان ما سبب نشد که ما یکی از مهم‌ترین مشاغلمان که صنایع دستی بود را از دست بدهیم، گفت: اکثر صنایع دستی در استان فعال بوده و تعطیل نشده است.

وی عنوان کرد: در ایام دهه فجر نمایشگاه صنایع دستی در تهران برگزار خواهد شد که آثار هنرمندان زنجانی در این نمایشگاه حضور خواهند داشت.

همین‌طور معجونی، مسئول توسعه خوشه چاقوی زنجان در این باره اظهار داشت: هدف از توسعه خوشه‌ چاقو در زنجان این است که بتوانیم در تامین مواد اولیه، توسعه ماشین‌‌آلات شبکه‌های بزرگ‌تری را تشکیل و دسترسی را برای فعالان چاقو‌سازی راحت‌تر کنیم.

نمایشگاه خودرو در زنجان افتتاح شد عدم انتخاب شهردار مدیریت شهری زنجان را مختل کرده است گذران زمستان در سرمای سرد ‌و سخت زنجان/گاز‌رسانی به روستاهای "طارم"‌ معطل چیست؟ استاندار زنجان: طرح نهضت ملی مسکن "اقتصاد" را از رکود خارج می‌کند

وی به بحث شبکه نرم فروش اشاره کرد و گفت: ما برنامه‌ریزی می‌کنیم تا با ایجاد این شبکه‌ها ذی‌نفعان صنعت چاقو بتوانند از خدمات اتاق بازرگانی برای واردات و صادارات محصولات تولیدی و مواد مورد نیاز این صنعت استفاده کنند.

البته ناگفته نماند در سفر اخیر ضرغامی وزیر میراث فرهنگی به استان زنجان، وی از وجود مشکلات صنایع دستی در استان انتقاد کرد و گفت: هنوز مسئولان استان زنجان در سال‌های گذشته نتوانستند از ظرفیت صنایع دستی این استان در راستای تولید اشتغال و پویایی اقتصاد استفاده کنند.

انتهای پیام/ی

منبع: تسنیم

کلیدواژه: گنبد سلطانیه سازمان میراث فرهنگی گنبد سلطانیه سازمان میراث فرهنگی استان زنجان چاقوی زنجان صنایع دستی مواد اولیه صنعت چاقو چاقو سازی اداره کل

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۸۹۱۱۵۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تائید بیمه هنرمندان صنایع‌دستی فارس پس از ۱۵ سال

مدیرکل میراث فرهنگی گردشگری و صنایع‌دستی استان فارس از تائید بیمه هنرمندان صنایع‌دستی فارس پس از ۱۵ سال خبر داد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا و به نقل از روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی استان فارس، محمد ثابت اقلیدی امروز _ سه شنبه یازدهم اردیبهشت_در حاشیه بازدید از نمایشگاه ایران اکسپو با اشاره به قول مساعد وزیر محترم میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی و حمایت‌های معاون صنایع‌دستی کشور مبنی بر حمایت از هنرمندان صنایع‌دستی، اظهار کرد: با همکاری دولت سیزدهم، حمایت‌های دکتر ایمانیه استاندار فارس، بیمه ۵۶۱ نفر از هنرمندان صنایع‌دستی استان فارس تائید شده است.

وی افزود: طی روزهای آینده این هنرمندان برای تکمیل مدارک به اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی فارس مراجعه خواهند کرد.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی فارس با بیان اینکه ملاک تائید بیمه تأمین اجتماعی هنرمندان، دارا بودن مدرک مرتبط با رشته فعالیت و مجوز فنی‌وحرفه‌ای است، اضافه کرد: با تلاش‌های انجام‌شده پس از ۱۵ سال بیمه هنرمندان صنایع‌دستی فارس به نتیجه رسید.

ثابت اقلیدی با بیان اینکه اقدامات اولیه این مهم از سال گذشته در معاونت صنایع‌دستی استان فارس انجام شده بود، ابراز امیدواری کرد: این موضوع نوید بخش روزهای خوب هنرهای سنتی و صنایع‌دستی این مرز و بوم باشد.

وی تاکید کرد: فارس بیشترین تعداد شهرها و روستاهای جهانی و ملی صنایع‌دستی در سطح کشور را به خود اختصاص داده است و هم اکنون صنایع دستی شهرهای ملی و جهانی صنایع دستی آباده، شیراز و فیروزآباد در نمایشگاه ایران اکسپو در معرض دید عموم علاقه مندان قرارگرفته است و در این نمایشگاه ۲۶ هنرمند بیش از ۳۰ رشته صنایع‌دستی را در این معرفی و عرضه می کنند.

کد خبر 749496

دیگر خبرها

  • تار و پود‌های صنعت فرش یزد در گره مشکلات
  • ایجاد کد تعرفه اختصاصی برای صادرات «گیوه»
  • ایجاد کد تعرفه اختصاصی برای صادرات گیوه
  • زنجان| صنایع‌دستی مردمی‌ترین مشارکت در جهش تولید است
  • معاون امور مجلس وزارت میراث‌فرهنگی از خانه انصاری ارومیه بازدید کرد
  • افتتاح هتل در ارومیه
  • رفع مشکلات عشایر ضروری است
  • بازدید معاون امور مجلس، حقوقی و استان‌ها وزارت میراث‌فرهنگی از پروژه جداره‌سازی خانه گردشگری ارومیه
  • تائید بیمه هنرمندان صنایع‌دستی فارس پس از ۱۵ سال
  • نمایشگاه صنایع دستی در شاهرود گشایش یافت